Svenska tennisstjärnor igår och idag

Det råder ingen brist på duktiga tennisspelare i Sverige, varken för trettio år sedan eller idag. Dagens stjärnor har kanske inte kommit upp i samma klass som sina föregångare, men de är på gång. Några av dem har till och med riktigt stora tennisskor att fylla. 

Stjärnorna från förr

Vem ska vi börja med? Borg, Wilander, Björkman eller Söderling? Eller några av de andra? Sveriges storhetstid i tennis varade från 70-talet till väl in på 00-talet. Robin Söderling är den som har spelat mot, och vunnit över, dagens världsstjärnor. Bland annat slog han ut Nadal ur Franska Öppna 2009 i åttondelsfinalen och Roger Federer i kvartsfinalen året därpå. Tyvärr fick han avsluta sin karriär 2015 på grund av sjukdom, medan hans nämnda motståndare fortfarande spelar. Federer ska ställa upp i Franska Öppna för första gången på två år och han är en av favoriterna att vinna både den och kommande mästerskap. Enligt nyheterna och listade tennis odds hos https://extra.bet365.com/news/sv/Tennis är han andra förhandsfavorit att vinna Wimbledon med 4,33. Fjolårsvinnaren Novak Djokovic har bäst odds med 2,62.

Flera av de forna spelarna är fortfarande aktiva inom tennisen. Mats Wilander och Jonas Björkman fortsatte sina karriärer som tränare och expertkommentatorer. Wilander var kapten för Sveriges Davis Cup-lag mellan 03 och 09. I dag är han kommentator för Eurosport och har tenniskliniken Wilander on Wheels. Björkman var i sin tur andretränare till Andy Murray 2015. Stefan Edberg är en annan svensk spelare som efter sin fina karriär med 6 Grand Slam-titlar tränade Roger Federer mellan 2013–2015. Någon som inte gick vidare med tennisen på andra sätt efter sin karriär är Björn Borg, som var världsmästare i 109 veckor och vann 11 Grand Slam-titlar. Han har medverkat som prisutdelare vid några tillfällen, men håller sig helst utanför rampljuset. Detta kan däremot behöva ändras nu när hans yngste son ser ut att kunna bli Sveriges nästa stora tennisstjärna. 

Dagens stjärnskott

Den bäst rankade svenska spelaren är Johanna Larsson. Hon ligger just nu på en 22:a plats, medan tvåan Rebecca Petersson ligger på en 64:e plats. Petersson lyckades vinna ett set mot självaste Serena Williams i den andra omgången i Miamis WTA-turnering tidigare i år. Hon vann däremot inte, utan förlorade matchen 6-3, 1-6 och 6-1, rapporterade https://www.svt.se/sport/serena-williams/rebecca-peterson-skakade-om-serena-williams

På herrsidan finns det ännu inga högt rankade spelare, men många hoppas att det kan bli ändring på det. Björn Borgs yngste son Leo Borg blev svensk mästare för 16-åringar tidigare i vår, rapporterar https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/0nB3PM/leo-borg-15-svensk-mastare-for-16-aringar. Efter sommaren kommer han att ta steget ut i Europa för att satsa på tennisen fullt ut, med stöd från och träning med sin pappa. Ymer-bröderna Elias och Mikael är två stjärnskott som redan spelar på seniornivå. Elias Ymer vann ATP Challenger Tour förra hösten och ligger på en 116 plats på ATP-rankingen. Hans lillebror Mikael ligger på 149:e plats och vann nyligen sin första kvalmatch i Franska Öppna. 

Nog finns det svenska spelare som kan bli världsmästare. Frågan är nu när de tar sig till toppen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *