Sporthändelserna vi minns från 2010-talet

Från 2010 och tio år framåt briljerade flera svenska idrottare. Vi fick se stora prestationer inom ett antal sporter och några minns lite extra. 

10-talet var ett bra årtionde

För svensk del var 10-talet ett årtionde i OS tecken. Några av de största ögonblicken skedde under de olympiska vinterspelen. Det började med att Marcus Hellner vann OS-guld i skiathlon i Vancouver 2010. I samma tävling tog Johan Olsson brons. Fyra år senare gör Charlotte Kallas sitt livs lopp i Sotchi och tar stafettlaget till OS-guld. När hon växlade för sista sträckan var hon 25 sekunder efter alla andra. Ytterligare fyra år senare briljerar skidskytte-Sveriges nya talang, Hanna Öberg, i sydkoreanska PyeongChang. Då kör hon till sig ett guld i distans. Den här prestationen ger henne både Radiosportens Jerringpris och Svenska Dagbladets Bragdguld.

Sverige var framgångsrikt även i sommarsporterna. Henrik Stenson vann sin första golfmajor i The Open Championship 2016. Samma år vinner han OS-silver i Rio. Ytterligare svenska OS-medaljer blev det i Brasilien den sommaren. Jenny Rissveds tog guldet i mountainbike och Peder Fredricson vann silver i banhoppning med hästen Allan. 

Utanför OS-sammanhang skedde ett av de i särklass största ögonblicken på Friends Arena. Zlatan Ibrahimovic gjorde århundradets mål med en otrolig cykelspark i matchen mot England 2012. Sverige vann med 4–2, varav alla fyra mål gjordes av Zlatan. Där fick engelsmännen för att de hade sagt att Zlatan inte hade en chans mot ”Three Lions”. 

2020 startade bra

Svensk sport har haft en förhållandevis god start på det nya årtiondet. Stavhopparen Armand Duplantis har slagit tre världsrekord. Han slog det sex år gamla världsrekordet inomhus i februari 2020. En vecka senare förbättrar han det med en centimeter. Sju månader senare slår han ett nytt världsrekord – den här gången utomhus. Hans otroliga år gav honom utmärkelsen bragdguldet, såväl som priset Årets friidrottare. 

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/4iPaJFOp9WE” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>


Andra svenska idrottare som har haft en bra start på årtiondet är Zlatan Ibrahimovic, som trots att han närmar sig 40-plusstrecket har briljerat i AC Milan, lett skytteligan i Serie A och funderar på en comeback i landslaget. Linn Svahn och Frida Karlsson har lett i spåren i längdskidor och Henrik Harlaut tog sitt sjunde guld i freeskiing under X-games. Han har nu flest X-Game-medaljer i världen. 

Kommande sportchanser

2021 har flera stora mästerskap framför sig. Herrlandslaget i fotboll ska försöka ta sig längre än till gruppspelet i EM, vilket var något de misslyckades med 2016. Kanske kan Zlatans eventuella deltagande hjälpa till. Damlandslaget i handboll ska spela VM i Spanien. Sverige finns med på oddslistan hos spelbolaget som skriver om sport och liveodds på handboll. De absoluta favoriterna är däremot Norge, med oddset 2.20, och Ryssland, med oddset 4.50. 

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fhandbollslandslaget%2Fphotos%2Fa.936832719717217%2F3569158779817918%2F&width=500&show_text=false&height=332&appId” width=”500″ height=”332″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share”></iframe>

Utöver detta kommer det att arrangeras ett sommar-OS. Hittills har tjugo deltagare tagits ut till den svenska truppen och fler förväntas det bli. Till sommar-OS i Rio åkte en trupp på 166 deltagare. Under OS ska framför allt damlandslaget i fotboll försöka försvara sitt OS-silver från 2016 eller försöka ta sitt första OS-guld. Det skulle i så fall bli Sveriges andra OS-guld i sporten. Herrlandslaget vann det första 1948. 

10-talet var bra för svensk idrott och 20-talet hoppas bli ännu bättre. Det har redan startat bra och förväntningarna är höga.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *