När idrottskarriären är över

Vad gör en idrottare när karriären är slut? Till skillnad mot andra yrkesmän kan en idrottsman inte prestera på toppnivå fram till 65 års ålder. Deras karriärer kan ta slut innan de har hunnit fylla 40 år, så vad gör de då? 

Tränare eller expertkommentator

Ett vanligt karriärsteg för framgångsrika idrottare är att de börjar att arbeta som expertkommentatorer för radio eller teve. Det här är ett yrkesval som har lockat många vintersportsutövare. Amerikanen Bode Miller, som tävlade i de alpina fartgrenarna, arbetar idag som expertkommentator för bland annat Eurosport. Skidskyttarna Björn Ferry och Magdalena Forsberg har också blivit expertkommentator och arbetar för SVT.

Den norska skidskyttekungen Ole Einar Bjørndal ville däremot inte bli kommentator när karriären var över. Han valde istället att bli tränare tillsammans med sin fru, Darja Dormatjeva. Sedan 2019 tränar de det kinesiska skidskyttelandslaget för att göra det redo för kommande vinter-OS i Kina 2022. Deras arbete har redan givit resultat, även om inga kinesiska skidskyttar har tagit någon pallplacering i världscupen ännu. Kanske kommer chansen i det årliga världsmästerskapet. Enligt bet365 nyhetsrapporteringar och sportspel är oddsen för att de kinesiska lagen vinner de kommande VM-stafetterna på 301.00 (herrar) och 401.00 (damer).

Bytte bana helt

Alla vill inte fortsätta att arbeta inom sin sport när karriären som utövare är över. Några väljer att gå i en helt ny riktning.  

Cyklisten Bradley Wiggins, som blev den första britten att vinna Tour de France, ställde cykeln i garaget när karriären var över och började att studera till socialtjänsteman. Fotbollsspelaren Vinne Jones gick och blev skådespelare. Han spelar ofta hårding i actionfilmer och har varit med i filmer som ”Lock, Stock and Two Smoking Barrels”, ”Snatch” och ”The Midnight Meat Train”.

En annan idrottsman som gick och blev skådespelare, och kanske är mer känd som skådespelare, är Dwayne ”The Rock” Johnson. Johnson blev först känd i wrestlingringen och trots att han inte tävlar längre är han fortfarande mycket intresserad och involverad i sporten, samt MMA. Under en presskonferens inför en UFC-kväll meddelade Johnson att han kommer att spela UFC-fighternMark Kerr i en kommande film. Några av hans hittills mest kända filmer är ”Jumanji: Welcome to the Jungle”, fyra Fast and Furious-filmer samt spionoff-filmen ”Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw”.  

Bytte sport

Det finns också idrottsmän som har bytt sport. Usain Bolt, som är känd som världens snabbaste man, bytte spikskorna mot fotbollsskorna 2018. Det blev en kortvarig karriär och han avslutade i början av 2019. Han blev erbjuden kontrakt av två klubbar, men tackade nej. Bancyklisten Chris Hoy, som vann fem OS-guld, bytte cykeln mot bilen när karriären var slut. 2016 körde han sitt första Le Mans 24 timmar. OS-silvermedaljören i rodd, Rebecca Romero, bytte i sin tur till bancykling. I OS i Peking 2008 vann hon guld i sin nya sport. Alla idrottare som har bytt sport har däremot inte varit lika framgångsrika. Fotbollsspelaren Paolo Maldini försökte sig på en tenniskarriär 2017. Hans första professionella match var över på 42 minuter. 

Inga dörrar är stängda när idrottskarriären tar slut. Det blir snarare en utmaning att bestämma vad man ska testa härnäst. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *