Galenskaperna i Eurovision

Antingen älskar man Eurovision Song Contest eller så avskyr man den. Den längst pågående musiktävlingen hålls i maj varje år och varje år verkar det som att ländernas musikindustri har fått en knäpp.

Genom åren har tittare fått se och höra äldre damer sjunga tillsammans med rappare. Man har fått se skönsjungande tvillingpar med sammanflätade hår och ett år satt artisterna i det polska bidraget och kärnade smör. 

Här är fem bidrag som har gått till historien, och inte nödvändigtvis för musiken!

1. Verka Sherduchka med Dancing lasha tumbai (Ukraina, 2007)

Ukraina skickade ingen sångare. De skickade en komiker. Iförd glitter-folie-dräkt. Med en stjärna på huvudet. Och stora glasögon. Passande nog kom bidraget på en andraplats och tog silvret.

2. Lordi med Hard rock hallelujah (Finland, 2006)

Ingen kommer att glömma Lordis framträdande, eller låten som faktiskt var ganska trallvänlig. Det var ett spektakel som aldrig skådats i Eurovision, och som troligtvis aldrig kommer att göra det igen.

3. Thea Garrett med My dream (Malta, 2010)

Ingen minns låten, men alla minns den kringhoppande bakgrundsdansaren. Han bar gigantiska plastvingar och hade ett silvermålat ansikte och gav alla tittare mardrömmar i flera veckor efteråt.

4. Urband Trad med Sanomi (Belgien, 2003)

Det var varken artisterna eller framträdandet som stack ut i det här bidraget, tvärtom. Vad som däremot fick alla att reagera var att hela låten sjöngs på ett påhittat språk. Trespråkiga Belgien tyckte tydligen att varken franska, tyska eller holländska passade.

5. Buranovskiye Babushki med Party for everybody (Ryssland, 2012)

Den äldsta deltagaren var 76 år. Sex äldre damer iklädda ryska folkdräkter gick upp på scenen och sjöng och dansade och ja, kom faktiskt tvåa efter svenska Loreen. Åldern är verkligen bara en siffra.

Årets upplaga av melodicirkusen hålls i Tel Aviv i Israel den 18 maj. Redan nu har media rapporterat om intressanta bidrag som kan bjuda på shower som kan läggs till på listan ovan. Sverige har som vanligt satsat mer på musiken och John Lundvik, som tog hem en skrällseger med både juryns och folkets röster på sin sida, kommer att representera nationen med låten ”Too late for love”. I Melodifestivalen var han spelbolagens förhandsfavorit och han finns nu med bland favoriterna i deras eurovision odds. Sveriges odds för vinst ligger som lägst på 12,50 och högst på 15,00. Han fick flera tolvpoängare av den internationella juryn i melodifestivalfinalen, så en vinst är inte omöjlig.

De största konkurrenterna misstänks bli Nederländerna och Ryssland, men det nordiska grannlandet Island kan skrälla med en låt som inte alls följer den traditionella linjen. Med ett bidrag som har ett Rammstein-liknande sound sjunger de ”Hatrid mu sigra” – vilket betyder ”hatet ska segra”. Vad de vill komma med det budskapet blir intressant att se, men de är redan vinnarspekulerade av flera nationer. Förhoppningsvis finns det en helt annan mening med bidraget än vad titeln anspelar.

Nog kommer det att komma nya artister som hamnar på listorna över galna bidrag. Men det är väl en del av showen, som en gång faktiskt handlade om musik och schlager.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *