Fotbollsstjärnor som spelat i USA

Det är vanligt att stora fotbollsspelare använder sin stjärnstatus för att uppleva nya länder och erfarenheter när karriären går mot sitt slut. Det är mycket som händer när en storspelare flyttar till USA för att spela i amerikanska fotbollsligan Major League Soccer (MLS). Europeiska fans kanske sörjer något, men det visar samtidigt hur fantastiskt bra de amerikanska ligorna är på att marknadsföra sina nya fotbollsstjärnor.

Bortser man från Zlatan, är antagligen David Beckham, Fredrik Ljungberg, Wayne Rooney och Thierry Henry de kanske kändaste exemplen i modern tid. Men fenomenet att ”varva ned” i MLS har funnits länge. Legendarerna Pelé och Franz Beckenbauer flyttade både till New York på 70-talet för att spela i New York Cosmos.

Pengar och hyllningar i USA

Rent spelmässigt är det ett stort kliv nedåt i kvaliteten, så vad är det då som gör att USA:s fotbollsliga lockar? Först och främst kan man inte ignorera pengarna. En skyhög lön kombinerat med större fokus på marknadsföring, snarare än att spela på toppnivå, gör det till ett trivsamt alternativ till konkurrensen i Europa. Så klart måste spelarna fortfarande prestera, men är det något de amerikanska ligorna kan göra bättre än något annat land, så är det att marknadsföra, tjäna pengar på och hylla sina sportstjärnor.


Källa: Pexels

Super Bowl-söndagen är inte bara ett event för sportfans, utan en del av den amerikanska kulturen. Tittarsiffrorna krossar alla andra tv-program. Visst kan det bero på att amerikansk fotboll är intressant och underhållande, men den bakomliggande hajpen beror till stor del på smart marknadsföringsstrategi och planering.

Highlight videos, ”pre-game-shows” och liknande har enormt hög produktionskvalitet och ett bakomliggande optimistiskt budskap. Vissa undersökningar visar att MLS popularitet ökat med 27% sedan 2012. Det är kanske ingen jätteökning utan kontext, men med tanke på fotbollens status gentemot amerikansk fotboll, baseboll och basket är det ändå hoppfulla siffror för fotbollsfans världen över. I ett land där de tre toppsporterna är så ingrodda i kulturen är bara en liten ökning ett stort lyft.

Zlatans pushar alla ligor han spelar i

Zlatans påverkan på MLS tillväxt är enligt flera analyser den största som en enskild spelare åstadkommit hittills. Han skapar dragningskraft på alla plan. Investerare, fans, bettingbolag med sportspel som bet365, och forna kollegor i både USA och Europa är aldrig sena med att hylla hans inflytande. Trots sin arrogans – eller kanske just på grund av den – lyckas han skapa intresse för sporten, ligan och laget han befinner sig i. Även när han i media kritiserades för sitt instagram-inlägg där han tog avsked av LA Galaxy, hade han stöd av LA Galaxys ledning och fans.

När han nu börjar ta en mer affärsmannamässig roll med sitt delägarskap i Hammarby blir det intressant att följa hur hans attityd och sökande efter perfektion fungerar i företagsvärlden. Man kan bara spekulera i vad som kommer hända. Men en gissning är att personer som Zlatan, på gott och ont, tenderar att hamna på huvudscenen i alla situationer som de bestämmer sig för att vara delaktig i. Säkerligen kommer hans lärdomar i USA och den amerikanska sportbranschen hjälpa honom framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *