Elitseriens Bästa Skrällar

Det lilla landet lagom har mycket att erbjuda i sportväg, något som just dragit igång för säsongen är Elitserien i bandy. Genom åren har vi fått se många spännande drabbningar inom sporten, något som är extra kul är att mindre klubbar har möjlighet att slå igenom tack vare sportens storlek. Jämför man med fotbollen till exempel, skulle det vara svårt för ett lag som Broberg/Söderhamn eller Bollnäs att husera i högstaligan, ekonomin skulle helt enkelt inte tillåta. 

Som ett resultat av detta faktum har vi genom åren sett uppstickare kamma hem SM-guld till många förvåning. Inför årets säsong finns det Elitserien betting hos bet365 för den som letar nya skrällar. 

Små Klubbar som vunnit SM-Guld

Genom åren har vi fått smaka på flera uppstickare som tagit sig ända till den åtråvärda finalmatchen. En match som traditionellt spelats på neutral arena i antingen Stockholm eller Uppsala. På senare år är det framförallt inom damernas bandy vi fått se skrällvinnare, Skutskär lyckades år 2018 ta hem guldet till Dalälvens mynning och sedan följa upp med två finalplatser. 

Kollar man på orten ser man att den är väldigt liten, ca 11 000 bor i hela kommunen och ungefär hälften av dem i Skutskär. Det finns dock en bandykultur i orten och herrarna har även dem mäktat med ett SM-guld förr i tiden, även om det var så långt bak som 1959. 

Några andra orter som lyckats vinna SM med bara några tusen invånare i ryggen är bandyjättarna Edsbyn. Hälsingeorten har just under 4 000 invånare men lyckas år efter år göra riktigt goda resultat. Totalt har klubben kammat hem 12 guld, imponerande för en så pass liten ort. 

Tittar vi på en än mindre ort som lyckats producera ett SM-vinnande lag är det på damsidan och Kareby IS. Endast ca 240 personer bor i orten men ändå har de lyckats ta hem guldet och till och med ett World Cup-guld. Tyvärr fattades tillräckligt med spelare vilket gjorde att de slogs samman med Surte BK för att skapa KS Bandy som idag återfinns i Elitserien igen.

Skrällar på gång? 

Med så små orter i toppen av bandyns värld kan vi förvänta oss skrällar även denna säsong. De etablerade bandyklubbarna fortsätter att leverera säsong efter säsong, men vi ser fram emot nästa uppstickare som skall komma att chocka sporten. 

Källa: Pexels

När bandyfinalen spelas brukar tiotusentals bänka sig framför skärmarna, ofta är det fler som tittar än som bor i orterna. Roligt för spelarna, sporten och orten när det kan bli så, det skiner ett ljus mot klubbar som annars hamnar i skymundan av storklubbarna. Och det är just det som är charmen med bandy, det är inte alltid stora pengar som styr utan klubbhjärta och satsning på ungdomar bidrar starkt till framgångssagor. 

Kanske blir det återvändarna i Surte BK som kammar hem årets skrällguld? Många med rötter i Kareby är tillbaks för att sätta sin ort på kartan igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *